mcarterbrown.com  

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-21-2012, 05:31 PM   #1 (permalink)
Custom User
 
adam45's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver Canada

Bolt not resetting occasionally

Level 7, Minimag valve, changed O-rings in power tube and on/off with proper O-rings from a kit.

When I disassembled the power tube I discovered an O-ring behind the spacer but also one in front of the spacer. There is a third one on the tip. When I reassembled I left out the O-ring in front of the spacer, that is the one closest to the brass tip but not on it. I don't think this one is supposed to be there. Ran oil through and oiled everything before reassembly.

The original problem was gassing down the barrel. Now ocassionally the bolt does not reset. Its not gassing down the barrel. The sear is good. The spring was replaced after I discovered the bolt not resetting. The spring is gold coloured. The problem persists with or with out the Noxx twist/cocker adapter installed.

Is the spacer ( .220 ) to short? I am at a loss to figure this one out. I havent had to do any maintenance on any of my mags for a couple of years. What am I forgetting?

Any help is greatly appreciated.
adam45 is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 06:07 PM   #2 (permalink)
MCB Member
 
Grendel's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Lexington, SC

New main spring needed most likely. They wear out after a while
__________________


"Rather fail with honor than succeed by fraud." -Sophocles

My Pyre #PY008 RF Oak Grendel's Feedback on MCB
Grendel is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 06:17 PM   #3 (permalink)
MCB Member
 
Spider!'s Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Houston, TX

That is a fairly long spacer for not resetting. You can't be too far off.

Do you have your rail bushing in place? You would have to be pushing your valve forward during assembly, but its usually worth asking.

Make sure your body washer where the bolt passes through is clean and clear. Old mags can have some nasty build-up there.
__________________
My Feedback
Spider! is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 06:19 PM   #4 (permalink)
MCB Member
 
Spider!'s Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Houston, TX

Quote:
Originally Posted by Grendel View Post
New main spring needed most likely. They wear out after a while
I was assuming that the replacement spring was new, but that would be a good point otherwise.
__________________
My Feedback
Spider! is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 07:21 PM   #5 (permalink)
Seasoned Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Manch Vegas, NH

Does the body have the stock finish on it?
Is the power tube tip coming loose after firing it?
audioSLAVE is online now   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 07:48 PM   #6 (permalink)
Wookie D*ck
 
russc's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Vancouver, BC

Hey Paul, my phone is dead. Got your message but I can't call back.

It's definitely a strange issue, considering the fact that it shot fine when I saw it a couple weeks ago.

I'm kind of stumped...what happens if you put the oring back in there with the spacer?
__________________
Quote:
Originally Posted by agentSmith View Post
oldschool play is about sportsmanship and respect, oldschool gear is available on Ebay.
russc is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 08:05 PM   #7 (permalink)
Custom User
 
adam45's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver Canada

Quote:
Originally Posted by audioSLAVE View Post
Does the body have the stock finish on it?
Is the power tube tip coming loose after firing it?
The body is stock.
Yes the tip is coming loose or was I ran out of air.
adam45 is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 08:39 PM   #8 (permalink)
Miembro de MCB
 
alkafluence's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: The District Outskirts

CCM Fan
AKA Fan
Level 7 mags don't use the Gold Spring... that's from Level X installations
alkafluence is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 09:35 PM   #9 (permalink)
Seasoned Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Manch Vegas, NH

Quote:
Originally Posted by adam45 View Post
The body is stock.
Yes the tip is coming loose or was I ran out of air.
Try replacing the o-ring on the tip if you haven't already. I was having similar issues with bolt stick and double firing on a mag last week pulling my hair out trying to swap out every part to trouble shoot before I ran out of air. The power tube tip not staying tight was one issue I ran into swapping out different spacers. My issue in the end was the body was refinished and polished where it met the rail and the tolerances were out of whack.
audioSLAVE is online now   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 09:56 PM   #10 (permalink)
Custom User
 
adam45's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Vancouver Canada

Quote:
Originally Posted by russc View Post
Hey Paul, my phone is dead. Got your message but I can't call back.

It's definitely a strange issue, considering the fact that it shot fine when I saw it a couple weeks ago.

I'm kind of stumped...what happens if you put the oring back in there with the spacer?
The drag on the bolt causes it to stick more often. Its not leaking so the second o-ring isnt needed.

Quote:
Originally Posted by alkafluence View Post
Level 7 mags don't use the Gold Spring... that's from Level X installations
I will try another spring. I have a bunch but the gold one is the one that has always been on that valve. Previous owner must have put it there.

Quote:
Originally Posted by audioSLAVE View Post
Try replacing the o-ring on the tip if you haven't already. I was having similar issues with bolt stick and double firing on a mag last week pulling my hair out trying to swap out every part to trouble shoot before I ran out of air. The power tube tip not staying tight was one issue I ran into swapping out different spacers. My issue in the end was the body was refinished and polished where it met the rail and the tolerances were out of whack.
I have replaced the tip O-ring and it hasnt moved. The first one was very dried out. I think the issue here is the tension on the frame screws. I loosen it up a bit and it seems good. I'm handing it back to a friend who wants to use it at a big game this weekend. I'm hoping it will be alright. I will advise him to take a backup marker.

Thanks everyone.
adam45 is offline   Reply With Quote
Reply

  mcarterbrown.com » Paintball » The Armory » Air Gun Designs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO
© MCB Network LLC